2014 – Presentació Expo Carme Solé
Tècnica digital
540 x 420 mm
Dibuixos i textes escollits o escrits per Mima Sant.
El panell és la presentació de l’exposició feta a la Casa Municipal de Cultura LA UNIÓ de Teià de l’obra de Carme Solé Vendrell, promoguda pel Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat de Teià, el maig del 2014.
____________________________________________
En mirar, no heu de pensar mai el que la pintura –com totes les coses d’aquest món– “ha de ser”, o el que volen molts que només sigui. La pintura pot ser-ho tot. Pot ser una claror solar enmig d’una ventada. Pot ser un núvol de tempesta. Pot ser una petjada d’home per la vida, o un cop de peu –per què no?– que digui “prou”! Pot ser un aire dolç de matinada, ple d’esperances, o el baf agre sortit d’una presó. Pot ser les taques de sang d’una ferida, o el cant en ple cel blau, o groc, de tot un poble. Pot ser el que som, l’avui, l’ara i el sempre. Jo us convido a jugar, a mirar atentament… jo us convido a pensar.
Antoni Tapies, als joves amics de Cavall Fort.
La pintura de la Carme Solé i Vendrell, ens convida a contemplar la seva obra amb aquesta mirada lliure, compromesa amb el nostre avui i ara. Ens convida a pensar, sentir i “creure”.
Els seus infants ens interroguen i ens qüestionen. però també ens transmeten força i esperança. Tenen una mirada plena de resiliència.
“La resiliència és la capacitat de l’ésser humà per enfrontar-se a les adversitats de la vida, aprendre d’elles, superar-les i, fins i tot, ser transformats per elles” (Grotberg,1995).
“És un procés dinàmic que té com a resultat l’adaptació positiva en contextos de gran adversitat” (Luthar i altres 2000).
“La resiliència és la capacitat d’una persona o d’un grup per desenvolupar-se bé, per seguir projectant-se en el futur tot i vivint esdeveniments desestabilitzadors, condicions de vida difícils i traumes de vegades greus”. (Manciaux, Vanistendael, Lecomte i Cyrulnik, 2003).
“La resiliència, més que un concepte, és un domini d’investigacions sobre els processos que han permès un desenvolupament normal a subjectes amb risc d’exclusió social, procedents de zones amb carències i de famílies multiproblemàtiques” (Uriarte ,2006).
Aquest concepte, que neix de la constatació que hi ha persones que resisteixen millor les incerteses i les situacions difícils, és el que volem transmetre amb aquesta exposició. Tots i cada un de nosaltres, estem cridats a transformar realitats adverses. Viure això, ens involucra en la història i no ens permet pensar això em depassa, jo no hi puc fer res.
Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat de l’Ajuntament de Teià